In de gemeente gelden er allerlei regels omtrent bomen, parkbeheer en groenvoorzieningen. Tijdens het grote feest van ‘Weert 600 jaar stad’ kan het zijn dat het een en ander vernield wordt.

Goed onderhoud is belangrijk

Bomen kunt u het beste snoeien in de wintertijd. Waarom? Omdat bomen dan in hun winterrust zijn. Dit betekent dat de boom in een ‘rustfase’ verkeert en hierdoor weinig bladeren heeft. U hebt hierdoor een duidelijk overzicht van de boom en geen last van de bladeren, omdat de boom in de winter vaak helemaal kaal is.

Hoe kunt u het beste snoeien?

Het snoeien van bomen in Weert kan op verschillende manieren gedaan worden, namelijk:

  1. Knippen

    Knippen betekent het uitdunnen of wegknippen van takken door middel van een snoeischaar. De meeste vaste planten zijn hiervoor geschikt.

  2. Toppen

    Met de term toppen wordt gerefereerd naar het inkorten van een jonge plant, om deze te dwingen tot struikgroei. Ook bij toppen kunt u het beste een snoeischaar gebruiken.

  3. Zagen

    Zagen doet u alleen als hele dikke takken verwijderd moeten worden. Dit kunt u doen door middel van een handmatige zaag of een elektrische zaag.

Zorg altijd dat u bij de juiste boom de juiste methode gebruikt. Wanneer u twijfelt is het verstandig om een specialist in te schakelen. Meer over boomkap en het kappen in Weert. Zie ook omgevingsvergunning.

Wespennest in de boom?

Bij nesten in bomen of onder daken is het niet aan te raden om zelf aan de slag te gaan. Voor moeilijke locaties kunt u beter een wespenbestrijder inschakelen. In andere gevallen is het handig om van te voren een plan op te stellen. Zo kunt u prima zelf een wespennest bestrijden die ergens in zit. Het meest praktisch is als u ’s avonds begint. De wespen keren namelijk terug naar hun nest als het donker is.